Er zijn vier manieren om te overleven in een gevaarlijke situatie: fight, flight freeze en fawn. Bij fight ga je vechten, je geeft antwoord of slaat terug. Bij flight, vlucht je, je rent weg of verlaat de gevaarlijke plek.  Bij freeze, ben je bevroren en niet in staat om te handelen of spreken en bij fawn, pas je je aan aan het gevaar of de aanvaller om in leven te blijven. Dit noemt men ook wel het Stockholm syndroom waarbij je sympathie gaat voelen voor je gijzelnemer. Veel kinderen doen dit bij een onveilige ouder. Ze zijn immers te klein om zelf te overleven, dus worden vriendjes met de vijand.

Technisch gezien registreren de amygdalae, twee amandelvormige kernen in je brein, gekoppeld aan je zintuigen, gevaar. Dit geeft een impuls aan de hypothalamus die alle hormonen aanstuurt. Direct gaat er een stimulerende stof naar de bijnieren om adrenaline en noradrenaline te produceren. Ook komt er cortisol vrij om genoeg energie te maken voor de stress reactie.

Zo’n reactie gaat als volgt. Het hart gaat sneller kloppen (hartkloppingen). Men haalt sneller en hoger adem (hyperventilatie), bloeddruk gaat omhoog (hoge bloedruk en cholesterol) door vaten te vernauwen en geen bloed naar spijsvertering te sturen (obstipatie of diarree). Immuunsysteem wordt gestopt. De sabeltandtijger is gevaarlijker nu dan de bacterie van je verkoudheid. Zintuigen worden extra gevoelig. Denk aan vergrote pupillen (nachtblindheid en altijd een zonnebril op), scherper gehoor (oorsuizen/tinnitis) , reuk, proef- en tastzin (HSP, Autisme). Focus is overal in plaats van op 1 ding en vooral niet voor je maar rondom je, om te ontdekken waar het gevaar vandaan komt (ADD, ADHD). Rationeel denken en keuzes maken is bijna onmogelijk, want al je bloed zit in je reptielen brein niet in de neo-cortex (keuzestress, examenangst, black-outs, dyslexie).

Zoals je kunt zien wordt een aardig aantal aandoeningen veroorzaakt door onveiligheid. De vraag is ook, wat herken jij bij jezelf of je gezin of collega’s. Grote kans dat iedereen aan het overleven is.

Het goede nieuws is dat je hier heel eenvoudig iets aan kunt doen. Vroeger in de natuur gaven wij gehoor aan onze stress reactie. Wanneer we wilden vechten pakten we een stuk hout en sloegen om ons heen. Bij vluchten gingen we rennen. Niet wandelen of joggen, we trokken een sprintje naar de eerste de beste boom en klommen daar in. Bij bevriezen word je bevangen door de angst. Soms val je flauw of je maakt je onzichtbaar.

Stel dat je dat nu nog zou doen? Dan verbrand je je stresshormonen en kan daarna direct weer ontspannen en je brein, immuunsysteem en spijsvertering kunnen gewoon inschakelen. Duss… een vechter zou kunnen slaan en stompen, denk aan boksen, schermen, zwaardvechten. Een vluchter trekt een sprintje, doet parcours of gaat hard zwemmen of fietsen of doet een kruisloop. Iemand die bevriest die doet er goed aan zich op te rollen tot een bolletje (MORO reflex). Dit kan even met een kleedje op de bank of in bed. Vanuit de Brain Gym werken wij hier met in en uit de knoop.

Wat je zult gaan merken is dat als jij leeft in plaats van overleeft, dat je dan veel gelukkiger bent, meer ontspannen en dat je meer mazzel hebt. Wij noemen in de Wellness kinesiologie een overlevingsstand een Massive Reversal of wel een hele grote blokkade in je leven. Je staat dan letterlijk geprogrammeerd op ongeluk in plaats van geluk. Het is dus van levensbelang dat jij gaat kiezen voor veiligheid en geluk, want anders zit alles je tegen in het leven.

Stel dat jij mooie doelen voor jezelf hebt. Je wilt gelukkig zijn, gezond, geliefd en misschien ook wel succesvol of vervuld. Je zult dan uit de overleving moeten komen, anders saboteer je je eigen processen. Je onbewuste mind waarin je overleving huist is een miljoen keer krachtiger en sneller dan je bewuste mind waar je je doelen mee stelt.

Laat hier onder een reactie achter met welke vorm van overleven jij het meest gemakkelijk in schiet en wat voor jou de meest effectieve methode is om er uit te komen. Jouw ervaringen helpen anderen, dus worden zeer gewaardeerd.

Ik wens je een heel mooie en veilige dag! Mocht je er zelf niet uitkomen, kijk dan in Het Quantum I Portaal op deze site (je hebt toegang met het boek Van IQ naar QI en doe de oefeningen. Ook  kun je trainingen volgen bij Movimento of Selfenizer of kiezen voor een consult. Dit kan natuurlijk alleen als je niet bevroren bent, want dan kun je niet handelen. Misschien is het fijn als iemand anders je dan even helpt.

Lieve groeten, Merel Slotboom